Trainingen


Als je een maritieme MBO of HBO opleiding volgt kom je tijdens je studie 2 maal naar het MSTC voor een trainingsweek. Tijdens deze week doorloop je een serie van oefeningen op de brug-, machinekamer - en ladingsimulator.

Voor het MBO en HBO hebben we verschil in oefeningen. Ook maakt het uit of je MAROF, MONO of Technisch bent.

De MSTC weken zijn ingepland in je 2e en 3e studiejaar. Er wordt full mission gevaren. We koppelen dan de brug met de machine kamer simulator zodat een echt scheepsbedrijf wordt gesimuleerd. Het machinekamer team en brug team moet dan met elkaar communiceren om de processen in goede banen te leiden.

De programma’s zijn zo opgezet dat er een opbouw is van wat we van je vragen. Dit geldt zowel voor je vaardigheid als voor je kennis. De oefeningen worden gedurende de week uitdagender. Een oefening bestaat uit een voorbereiding, simulatie en een nabespreking of debriefing. We vinden het belangrijk dat je hier zoveel mogelijk zelf doet en fouten durft te maken.  Simulatoren zijn hiervoor uitermate geschikt.

Tijdens de briefing en simulatie observeren wij m.b.v een CCTV systeem. Deze beelden met geluid zijn beschikbaar tijdens de debriefing. Vooral deze debriefing is waar het leer moment zit. Je krijgt ruimschoots de ruimte om de oefening te evalueren. Waarbij je zelf jouw keuzes en beslissingen onderbouwt en mogelijk heroverweegt. Een gekwalificeerde instructeur begeleidt je hierbij. Op deze manier leer je nadenken over je handelen en om kritisch te kijken naar je eigen beslissingen en gevolgen hiervan. Deze kennis neem je mee naar je volgende oefening.

Certificaat versus vaartijd

De voorbereiding op de MSTC trainingsweken krijg je in het 1e studiejaar van je opleiding. Dit vertalen wij naar een Module 1. Deze Module 1 staat gelijk aan 15 vaardagen.  In het 2e studiejaar kom je voor Module 2. Ook deze module is gelijk aan 15 vaardagen. In het 3e studiejaar kom je nogmaals naar het MSTC en volg je Module 3. Deze module is gelijk aan 30 vaardagen.

Als je alle modules goed hebt doorlopen krijg je hiervoor een certificaat. Deze certificaten worden gemaakt door het MSTC. Maar worden uitgereikt door je eigen opleiding. Deze certificaten leveren in totaal 60 vaardagen op. Deze mogen op mindering van je aantal te behalen vaardagen voor het aanvragen van het vaarbevoegdheidsbewijs. 

Neem contact op

MSTC, leren door te doen!


Het Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC) is in 1992 opgericht en gevestigd op het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Uniek simulatie onderwijs op een unieke plek. Het team bestaat uit gekwalificeerde instructeurs ondersteunt door diensten als ICT en interieurverzorging. 

Meer over het MSTC